Livsstilsförändringar och “grön” teknik: Om relationen mellan ekonomisk och ekologisk rationalitet i miljöpolitiken
En kritisk granskning av dagens miljöpolitiska diskurs avslöjar komplexiteten i samspelet mellan ekonomisk och ekologisk rationalitet. Centralt i den ekomodernistiska teorin är föreställningen om att dessa två olika rationaliteter kan samexistera, en tes som utgör grunden för en djupare undersökning av rådande miljöpraktiker och det dilemma de innebär.
Målet är att argumentera för att idén om individer som samtidig agerar både ekologiskt och ekonomiskt rationellt är inkorrekt. Analyser av energibesparande åtgärder visar på en miljöplaneringsdilemma: att tillämpa “grön” teknik samtidigt som man uppmuntrar till “gröna” livsstilsförändringar.
Inom ramen för denna forskning beskrivs “grön” teknologi som ekonomiskt styrd – den genomsyras av ekonomisk rationalitet. Livsstilsförändringar däremot ses som genuint representativa för ekologisk rationalitet. Slutsatsen är att ekologiska värden, som är nödvändiga för uppkomsten av “gröna” livsstilar, inte kan uppmanas med ekonomiska styrmedel.
Genom att dra nytta av den analytiska dualismen hos Margaret S. Archer och den neo-marxistiska miljösociologin av Allan Schnaiberg, ses detta dilemma som en “begränsande motsägelse” eller en “dialektisk konflikt”.
Slutligen föreslår studien en försiktig syntes mellan ekologisk modernisering och “grön rationalism.” I denna diskurs, myntad av den politiska vetenskapsmannen John S. Dryzek, argumenteras det för att ekologiska värden kan samexistera med ekonomiska mål, men endast om de hålls åtskilda och således inte är i konflikt.
Detta skapar möjlighet för ekologiskt rationella aktiviteter att ta större utrymme i samhället, vilket i sin tur kan leda till en genuin ekologisk rationalisering, där ekologiska motiv och handlingar dominerar.
Denna analys avslöjar vikten av att skilja mellan hur olika rationalitetsperspektiv påverkar miljöpolitiska beslut och visar på nödvändigheten att överväga dessa aspekters inverkan på långsiktig hållbarhet och samhällsutveckling.
Leave a Reply